Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en Gonorroe zijn de vaakst voorkomende bacteriële SOA´s, in die volgorde. Er is echter ook een SOA die bijna precies dezelfde klachten geeft, maar waar vaak niet op wordt getest omdat hij een stuk zeldzamer is: Trichomonas.

Trichomonas is een parasiet (Trichomonas vaginalis) die seksueel kan worden overgedragen. De parasiet kan in de vagina, de plasbuis en de blaas voorkomen. Wanneer je besmet bent, noemen dokters dat ‘trichomoniasis’. Als je onveilige seks hebt met iemand met een Trichomonas-infectie bestaat er een kans dat je de infectie oploopt. Er kunnen kenmerkende klachten ontstaan bij een infectie bij de vrouw, maar vaak ontstaan er helemaal geen klachten bij deze infectie. De meeste mannen hebben weinig, kortdurende of geen klachten van Trichomonas infectie. Als je geen klachten hebt maar wel de infectie bij je draagt, ben je toch besmettelijk. Daarom is het belangrijk om te testen als je klachten hebt of gewaarschuwd bent om verspreiding tegen te gaan.

Hoewel Trichomonas in Nederland weinig voorkomt, wordt het in andere delen van de wereld wel vaak gevonden. Met name in Zuidoost-Azië en Afrika komt Trichomonas veel voor. Heb je seks gehad met iemand uit Zuidoost-Azië of Afrika? Dan is het een goed idee om je op Trichomonas te laten testen.

Lees alles over Trichomonas op soaaids.nl en thuisarts.nl.

Lees hier ook alle tips over hoe je kan voorkomen dat je een SOA zoals Trichomonas krijgt. Wil je weten of en Trichomonas-test bij jou nodig is? Maak dan de testwijzer of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Lees meer

Heb je klachten van je penis of vagina? Dit kan veroorzaakt worden door Trichomonas of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door de gratis testwijzer van Soa Aids Nederland in te vullen.

Bij vrouwen:

  • Groengele, soms schuimende afscheiding
  • Vieze geur van je afscheiding
  • Ontsteking van de vagina en vulva (rode, opgezwollen schaamlippen en ingang van de vagina)
  • Pijn bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen
  • Branderigheid of jeuk in de vagina
  • Bij zwangere vrouwen kan een trichomonas infectie leiden tot vroeggeboorte van de baby

Bij mannen:

  • Afscheiding uit de penis
  • Pijn en/of jeuk in de plasbuis
  •  Pijn bij het plassen

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op trichomonas laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Je kunt een Trichomonas zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Bij SOA-tests moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. De incubatieperiode van Trichomonas varieert van 4 tot 28 dagen. Er wordt gedacht dat een vrouwen maanden tot jaren besmettelijk kunnen blijven. Mannen raken de parasiet eerder vanzelf kwijt en zijn waarschijnlijk maar 5 weken lang besmettelijk. Ook verschilt de besmettingskans tussen mannen en vrouwen; de besmettingskans van man naar vrouw ligt hoger dan van vrouw naar man. Wanneer kun je dan testen op Trichomonas?  De windowfase voor een Trichomonas-test is 4 weken. Ons advies is dus om de test 4 weken na het seksueel contact te doen. Heb je erge klachten? Dan is er een kans dat de test eerder al Trichomonas kan aantonen en je direct behandeld kan worden. Bij een negatieve test kun je deze dan het beste wel herhalen 4 weken na het seksueel contact. Zo heb je zekerheid of je Trichomonas bij je draagt.

Thuis een Trichomonas zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen en transpersonen met een vagina is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd buisje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een Trichomonas zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen en transpersonen met een penis kan Trichomonas worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine of minimaal 2 uur niet geplast hebben). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd buisje, waarna je het naar het lab stuurt. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor Trichomonas bestaat de behandeling vrijwel altijd uit tabletten. Meestal kan een eenmalige dosis van een anti-parasitair middel worden genomen. Hierbij is het belangrijk dat je geen alcohol drinkt! Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen. Dit kan pas na 6 weken na de behandeling. Een Trichomonas-behandeling met medicatie kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.