Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en gonorroe zijn de vaakst voorkomende SOA´s, in die volgorde. Er is echter ook een SOA die bijna precies dezelfde klachten geeft, maar waar vaak niet op wordt getest omdat hij een stuk zeldzamer is: Trichomonas.

Trichomonas is een parasiet (Trichomonas vaginalis) die seksueel kan worden overgedragen. De parasiet kan in de vagina, de plasbuis en de blaas voorkomen. Wanneer je besmet bent, noemen dokters dat meestal ‘trichomoniasis’. Als je onveilige seks hebt met iemand met een Trichomonas-infectie bestaat er een kans dat je de infectie oploopt. Er kunnen kenmerkende klachten ontstaan bij een infectie bij de vrouw, maar vaak ontstaan er helemaal geen klachten bij deze infectie. De meeste mannen hebben weinig, kortdurende of geen klachten van Trichomonas infectie. Als je geen klachten hebt maar wel de infectie bij je draagt, ben je toch besmettelijk. Daarom is het belangrijk om te testen om verspreiding tegen te gaan.

Hoewel Trichomonas in Nederland weinig voorkomt, wordt het in andere delen van de wereld wel vaak gevonden. Met name in Zuidoost-Azië en Afrika komt Trichomonas veel voor. Heb je seks gehad met iemand uit Zuidoost-Azië of Afrika? Dan is het een goed idee om je op Trichomonas te laten testen.

Een trichomonas vaginalis test uitvoeren

Trichomonas vaginalis is een niet zo bekende SOA. Het is een parasiet en als je ermee besmet bent wordt dat ook wel trichomoniasis genoemd. Hoewel maar weinig mensen in Nederland hiermee te maken krijgen, is deze SOA net zo besmettelijk als alle andere soorten SOA´s. Daarnaast kun je klachten op de korte termijn krijgen en bij het niet behandelen kunnen de gevolgen nog groter zijn. Vrouwen krijgen veel vaker Trichomonas dan mannen. Ook ervaren mannen veel minder vaak symptomen dan vrouwen. Bij het ervaren van klachten is het verstandig om een trichomonas-test te doen. Ook als je geen klachten ervaart, heb je met een negatieve trichomonas-test tenminste de zekerheid dat je geen andere mensen zult besmetten.

Op trichomonas vaginalis testen bij bepaalde klachten

Klachten hoef je dus niet te ondervinden, terwijl je toch besmet bent met trichomonas. Op trichomonas testen is dus altijd raadzaam, doe dit bijvoorbeeld als je jezelf ook wilt testen op andere SOA´s. Op trichomonas testen moet je wel doen als je klachten hebt die hierop wijzen. Vrouwen hebben last van meerdere symptomen, zoals jeuk of pijn bij het plassen, vaginale afscheiding, jeuk of pijn tijdens het vrijen en een niet fris ruikende afscheiding. Hoewel de kans voor mannen maar klein is om symptomen te ontwikkelen, kan dit wel degelijk. Er kan een ontsteking ontstaan aan de plasbuis, de plasbuis is geïrriteerd of er komt afscheiding uit de plasbuis. Laat je dus altijd testen als je last krijgt van dit soort klachten.

Bij SOA-thuistest.nl een test trichomonas vaginalis bestellen

Het is altijd verstandig om na het onveilig vrijen je te laten testen op diverse soorten SOA´s. Ook kun je bij SOA-thuistest.nl een test op trichomonas bestellen. Mannen moeten tijdens de test wat urine opvangen en vrouwen moeten een zelfswab afnemen. Dit kan gemakkelijk en snel gewoon vanuit huis met onze test. Wanneer je positief bent getest, dan bestaat de behandeling uit een tabletten. Wel moet je in de toekomst nog steeds oppassen, want je kunt de SOA altijd weer opnieuw krijgen als je onveilig vrijt.

Lees meer

Heb je klachten van je penis of vagina? Dit kan veroorzaakt worden door Trichomonas of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door onze testwijzer in te vullen.

Bij vrouwen:

  • Groengele, soms schuimende afscheiding
  • Vieze geur van je afscheiding
  • Ontsteking van de vagina en vulva (rode, opgezwollen schaamlippen en ingang van de vagina)
  • Pijn bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen
  • Branderigheid of jeuk in de vagina
  • Bij zwangere vrouwen kan een trichomonas infectie leiden tot vroeggeboorte van de baby

Bij mannen:

  • Afscheiding uit de penis
  • Pijn en/of jeuk in de plasbuis
  •  Pijn bij het plassen

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op trichomonas laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Je kunt een Trichomonas zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Bij SOA-tests moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. De incubatieperiode van Trichomonas varieert van 4 tot 28 dagen. Er wordt gedacht dat een vrouwen maanden tot jaren besmettelijk kunnen blijven. Mannen raken de parasiet eerder vanzelf kwijt en zijn waarschijnlijk 5 weken lang besmettelijk. Ook verschilt de besmettingskans tussen mannen en vrouwen; de besmettingskans van man naar vrouw ligt hoger dan van vrouw naar man. Wanneer kun je dan testen op Trichomonas?  De windowfase voor een Trichomonas-test is 3 weken. Ons advies is dus om de test 3 weken na het seksueel contact te doen. Heb je klachten? Dan is er een kans dat de test eerder al Trichomonas kan aantonen en je direct behandeld kan worden. Bij een negatieve test moet je deze wel herhalen 3 weken na het seksueel contact.

Thuis een Trichomonas zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd potje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een Trichomonas zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan Trichomonas worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd potje, waarna je het naar het lab stuurt. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor Trichomonas bestaat de behandeling vrijwel altijd uit tabletten. Meestal kan een eenmalige dosis van een anti-parasitair middel worden genomen. Hierbij is het belangrijk dat je geen alcohol drinkt! Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen. Dit kan pas na 6 weken na de behandeling. Een Trichomonas-behandeling met medicatie kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.