Mocht je vraag niet beantwoord zijn, neem contact op via info@soa-thuistest.nl.

De soa testen worden anoniem, discreet verzonden. De testen worden verzonden in een blanco envelop zonder dat iemand weet wat je hebt besteld. Naast dat je het pakket kunt ontvangen op het adres van jouw keuze, kun je er ook voor kiezen om jouw bestelling af te halen bij een van de PostNL afhaalpunten.

Nadat je de test via onze website hebt besteld en betaald, verzenden wij onmiddellijk jouw pakket zodat je het de volgende dag kunt ontvangen.

Voor het verzenden van jouw bestelling brengen wij €5 euro in rekening. Nadat je de soa test zelf hebt afgenomen, stuur je deze terug in de daarvoor bestemde envelop. Wanneer je test bij ons binnen is zullen de samples door onze dienst naar het laboratorium worden gebracht. Wij zullen je hiervan op de hoogte stellen door je een mail te sturen. De uitslag van je soa test ontvang je de volgende werkdag.

Zodra jouw soa test samples zijn ontvangen door het laboratorium, krijg je na 1-2 werkdagen je uitslag door. De unieke barcode met je opgegeven geboortedatum daar kan je je op de website je uitslagen mee opvragen.

Alle soatesten worden door Reinier Haga mdc gedaan. Dit is een groot ziekenhuis laboratorium. Iso gecertificeerd.

Je kan met onze uitslag naar de huisarts. Als je dat niet wil, kan je anoniem behandeld worden bij OneDayClinic. Dit is een SOA-kliniek waarmee wij samenwerken, met locaties in Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den haag en Nijmegen. De artsen die hier werken zijn uiteraard BIG-geregistreerd en kunnen jou de je juiste behandeling geven.

Het is belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt als je positief bent getest op een soa. Je huidige partner ook je ex-partners moeten worden gewaarschuwd tot 1 jaar geleden. Zij kunnen de soa ook hebben zonder dat zij klachten hebben en deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Partnerwaarschuwing zorgt ervoor dat de soa niet verder verspreidt en indien je dit anoniem wilt doen kan dit via www.partnerwaarschuwing.nl. Je krijgt een code van ons, met deze code kan je al dan niet anoniem gaan waarschuwen.

Een soa kan je voorkomen door altijd veilig te vrijen. Door een condoom te gebruiken, wanneer je niet zeker bent of je partner besmet is met een soa verlaag je het risico om een soa te krijgen.

 • Let goed op of er op het condoom een CE keurmerk staat.
 • Let goed op de datum en gebruik geen condooms die over de houdbaarheidsdatum zijn.
 • Let op dat je het condoom niet scheurt open het condoom niet met je mond of schaar.
 • Oefen met een condoom. Jongens kunnen bij zichzelf een condoom omdoen en meisjes kunnen oefenen door een condoom om bijvoorbeeld een banaan te rollen.
 • Gebruik een nieuw condoom wanneer je wisselt van vaginale naar anale seks.
 • Gebruik een nieuw condoom wanneer je langer dan een kwartier seks hebt.
 • Knijp het topje van het condoom dicht wanneer je deze omdoet.
 • Houd de onderkant van het condoom stevig vast wanneer je terugtrekt.

De windowfase van een soa is de tijd tussen het onveilige seksuele contact en het moment dat een soa test kan aantonen of er een soa is opgelopen. De windowfase is iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is namelijk de periode tussen het oplopen van een soa (het seksueel contact) en het optreden van de eerste symptomen van de soa. De incubatietijd is vaak korter dan de windowfase, maar kan ook langer zijn. Soms komen symptomen al na een aantal dagen op. Het kan dan nog te vroeg zijn om te testen. Het is belangrijk om bij het testen op soa rekening te houden met de windowfase omdat een test anders niet betrouwbaar is.

De windowfase/incubatietijd verschilt per soa:

 • Chlamydia: Testen vanaf 2 weken
 • Gonorroe: Testen vanaf 2 weken
 • Hiv: 3 maanden
 • Trichomonas: 3 weken
 • Mycoplasma: 3 weken

Algemene SOA-informatie

Iedereen die seksueel actief is kan een SOA oplopen. Hoe groot de kans is dat jij een SOA hebt opgelopen hangt af van je situatie. Van onveilige seks (zonder condoom) kun je alle SOA’s oplopen. Wanneer je condoom scheurt, geldt dit ook als onveilige seks. Van iedere manier van seksueel contact (pijpen, beffen, penetratie met een penis, vinger of speeltjes, anale seks inclusief rimmen) kun je een SOA oplopen. Vergeet dus niet om ook je keel te testen als je orale seks hebt gegeven zonder condoom. Test je anus als je anale seks hebt ontvangen. Vrouwen kunnen overigens ook een anale SOA oplopen zonder ooit anale seks te hebben gehad.

Condooms helpen ontzettend, maar bieden geen 100% bescherming. Zeker SOA’s die je via de huid kan overdragen zoals herpes en genitale wratjes, loop je ook makkelijk op bij condoomgebruik. Daarnaast vergeten mensen soms dat SOA’s ook overgedragen kunnen worden via voorvocht, speeksel en vaginaal vocht bij aftrekken, vingeren en orale seks. Een test is dus de enige manier om zeker te weten dat je geen SOA hebt opgelopen. Wanneer je onveilige betaalde seks hebt gehad of seks met iemand in het buitenland heb je een grotere kans om de minder voorkomende SOA’s op te lopen, zoals HIV, syfilis of hepatitis.

De enige manier om zeker te weten dat je geen SOA hebt is door je te laten testen. Je kan ook een SOA hebben zonder dat je ergens last van hebt. Je bent dan wel besmettelijk, zonder dat je dat zelf merkt. Het is in ieder geval verstandig je te laten testen wanneer je:

 • onveilige seks hebt gehad (zonder condoom)
 • condoom gescheurd is
 • gewaarschuwd bent voor een SOA
 • klachten hebt zoals pijn bij het plassen, (veranderde) afscheiding, tussentijdse bloedingen, pijn bij de seks, pijn in de ballen, huidafwijkingen zoals blaasjes, zweertjes of wratjes
 • een nieuwe relatie hebt en onveilige seks wil hebben
 • meerdere verschillende seksuele contacten hebt gehad het afgelopen half jaar
 • een spiraaltje wil laten plaatsen
 • zwanger bent

Vaak kan je niet meteen nadat je een SOA hebt opgelopen deze ook al aantonen met een test. Er moet een bepaalde ‘windowfase’ afgewacht worden. Deze verschilt per SOA. Sommige kun je al betrouwbaar testen na 10 dagen afwachten, andere kun je na 3 maanden pas helemaal uitsluiten.

Kijk op de pagina van de test die jij wil doen wat er voor die SOA geldt.

SOA’s zijn per definitie ziektes die je over kan dragen door seksueel contact. Van iedere manier van seksueel contact (pijpen, beffen, penetratie met een penis, vinger of speeltjes, anale seks inclusief rimmen) kun je een SOA oplopen.

Sommige SOA’s, zoals genitale wratjes, kun je al oplopen van huid-huid-contact of het delen van een handdoek. De meeste SOA’s kun je gelukkig echt alleen oplopen als iemands sperma, vaginaal vocht of bloed in contact komt met jouw slijmvliezen. Je hoeft dus niet bang te zijn een SOA op te lopen van de wc-bril.

Condooms helpen ontzettend om de kans op besmetting te verkleinen, maar bieden geen 100% bescherming. Zeker SOA’s die je via de huid kan overdragen zoals herpes en genitale wratjes, loop je ook makkelijk op bij condoomgebruik. Daarnaast vergeten mensen soms dat SOA’s ook overgedragen kunnen worden via voorvocht, speeksel en vaginaal vocht bij aftrekken, vingeren en orale seks. En een condoom kan gescheurd of afgegleden zijn zonder dat je het hebt gemerkt.

Een test is dus de enige manier om zeker te weten dat je geen SOA hebt opgelopen.

Informatie SOA-tests en betrouwbaarheid

Bij ons kun je tests bestellen voor Chlamydia, Gonorroe, Mycoplasma, Trichomonas en HIV. Gebruik onze testwijzer om te kijken welke voor jou van belang zijn.

De tests op Chlamydia, Gonorroe, Mycoplasma en Trichomonas worden uitgevoerd door ons laboratorium dat ISO-gecertificeerd is. Bij de analyse wordt de PCR-techniek gebruikt, wat de gouden standaard is voor SOA-diagnostiek. Onze tests zijn dus even betrouwbaar als bij de GGD of huisarts.

Hierbij is het wel belangrijk dat de test binnen 72 uur na afname in het lab arriveert. Doe de test dus zo snel mogelijk op de post als je hem hebt afgenomen en let daarbij op de lichtingsmomenten van de brievenbus. De meeste brievenbussen worden alleen op werkdagen rond 17:00 geleegd.

Nee, deze thuistests waarbij je zelf na een aantal minuten de uitslag kunt aflezen (net als bij een zwangerschapstest) zijn onbetrouwbaar.

Het heeft geen zin je direct na behandeling opnieuw te testen. De PCR-tests reageren op genetisch materiaal van de bacteriën en parasieten. Dit materiaal blijft nog enkele weken in je lijf aanwezig na behandeling. De test ziet niet of het dood of levend materiaal is.

Je kunt je 6 weken na de start van je behandeling weer laten testen.

Ja, dat zou kunnen. Het is mogelijk dat je SOA al voldoende behandeld is. Het verschilt per SOA op welke antibiotica deze reageert. HIV wordt echter nooit behandeld met antibiotica.

Een PCR-test ziet bovendien niet het verschil tussen een levende of dode bacterie/parasiet. Na behandeling kan de test nog 6 weken positief blijven, ook al ben je voldoende behandeld.

Je kunt altijd een afspraak maken bij OneDayClinic om met een van onze artsen te bespreken of een test bij jou nu zinvol is. Dit kan op https://onedayclinic.nl/ of door te bellen met: 085 070 3483.

SOA klachten en symptomen

Chlamydia, Gonorroe, Mycoplasma en Trichomonas kunnen klachten geven als: pijn, jeuk of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding uit je eikel, veranderde vaginale afscheiding of veel meer afscheiding dan normaal, tussentijdse bloedingen, pijn bij de seks, bloedingen na de seks, pijn of een zwelling in de ballen, pijn in de onderbuik, diarree, anale jeuk, keelpijn.
HIV kan klachten geven als: een grieperig gevoel, huiduitslag, opgezwollen lymfeklieren, nachtzweten, diarree, koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies. Na verloop van tijd kun je vatbaarder worden voor infecties. Kijk voor meer informatie op de pagina over HIV.

Heb je klachten die hierboven zijn genoemd? Test je dan op alle SOA’s die deze klachten kunnen veroorzaken, zodat je niets mist.

Ja, dat kan zeker. Het merendeel van de vrouwen merkt niks van het hebben van een SOA. Mannen hebben vaker klachten, maar ook niet altijd. Zo’n 50% van de mannen heeft geen klachten van Chlamydia en 10% heeft geen klachten van gonorroe.

Het is dus altijd verstandig je te laten testen na onveilig seksueel contact.

Ja, dat kan. Een SOA geeft vaak vage klachten of zelfs helemaal geen klachten. Een test is dus de enige manier om zeker te weten dat je geen SOA hebt.

Anonimiteit en gegevensverwerking

Nee, wij sturen nooit automatisch gegevens door naar je huisarts.

2 weken en daarna worden ze automatisch uit ons systeem verwijderd.

Over de thuistest

De tests op Chlamydia, Gonorroe, Mycoplasma en Trichomonas neem je af met een zelfswab van de vagina, anus of keel. Mannen kunnen ook een beetje urine opvangen en dit opsturen. Een swab van de plasbuis is dus niet nodig! Het urineonderzoek is het meest betrouwbaar uit ochtendurine en als je langer dan 2 uur van tevoren niet hebt geplast.

Voor de HIV-test neem je zelf een beetje bloed af met een vingerprikje.
In het pakket zitten duidelijke afnameinstructies. Wanneer je deze opvolgt komt het helemaal goed.

De tests zijn vaak meerdere weken/maanden houdbaar. Je kunt dit aflezen op de verpakking van de swab, de sneltest of het buisje.

De kans om een SOA op te lopen is per keer seks met een besmet persoon niet 100%, maar verschilt per SOA. Je kan op elke locatie waar diegene contact mee heeft gehad een SOA oplopen. Als je bijvoorbeeld orale seks hebt gegeven en anale seks hebt ontvangen, kan het zo zijn dat je alleen een SOA in je keel hebt opgelopen en niet in je anus, of andersom.

Verder kunnen vrouwen ook anaal besmet worden zonder ooit anale seks te hebben gehad. Anale Chlamydia heeft een andere behandeling nodig. Het is dus voor vrouwen altijd een goed idee om de anus mee te testen.

Ja, dat kan. Ongesteld zijn is geen enkel probleem voor de betrouwbaarheid van de test. Bij het afnemen van de swab strijk je langs de vaginawand, waardoor het wattenstaafje materiaal opneemt. De gevoelige PCR-test kan hieruit prima de bacteriën/parasieten detecteren. Menstruatiebloed zit daarbij niet in de weg.

Verzending en bezorging

Wanneer je een test online bestelt, wordt deze zo snel mogelijk als brievenbuspakketje verzonden met PostNL. Hoe snel de test bij je thuis is, is afhankelijk van de drukte bij PostNL. Meestal duurt dit 1-2 werkdagen.

Nee, de test wordt verzonden als brievenbuspakketje. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven.

In het pakket zit een gefrankeerde retourenvelop . Hier doe je het materiaal in, waarna je hem goed moet sluiten. Vervolgens kun je de envelop gewoon in de brievenbus gooien.

Let op: het is belangrijk dat de test binnen 72 uur na afname in het lab arriveert. Doe de test dus zo snel mogelijk op de post wanneer je hem hebt afgenomen en let daarbij op de lichtingsmomenten van de brievenbus.

De meeste brievenbussen worden alleen op werkdagen rond 17:00 geleegd.

De verzendkosten zijn 5 euro.

De meeste brievenbussen worden alleen op werkdagen rond 17:00 geleegd. Het beste kun je dus de test rond 16:00 op een werkdag op de post doen. Mocht dit niet lukken, let er dan op dat de test wel binnen 72 uur na afname in het laboratorium kan zijn.

In de zomer is het extra belangrijk om hier op te letten, want bij hitte is het materiaal minder goed te bewaren.

Kosten en betaling

Onze tests kosten vanaf 39,95 per test.

De laboratoriumtests die wij doen zijn precies hetzelfde als bij de huisarts of GGD. De prijs kan wel verschillen. De tests bij de GGD zijn gratis, maar de GGD heeft alleen plek voor risicogroepen. De prijzen bij de huisarts zijn ongeveer gelijk aan onze prijzen. Bij ons heb je de uitslag vaak wel sneller en je hoeft niet te wachten op een afspraak. Meestal krijg je bij de huisarts de uitslag na 5 werkdagen en bij ons na 2-3 werkdagen.

Ook kun je bij je huisarts of de GGD niet anoniem terecht. Bij ons mag je zelf kiezen wat voor naam en geboortedatum je geeft, zolang je die maar kunt onthouden.

Nee, een test bij soa-thuistest.nl gaat niet automatisch van je eigen risico. Wij sturen geen gegevens door naar je zorgverzekeraar. Wel kan je zelf de kosten declareren bij je zorgverzekeraar. Die beoordeelt dan of je een vergoeding krijgt of het bedrag van je eigen risico wordt afgetrokken. Reken hier echter niet op; veel SOA-zorg in Nederland is niet vergoed.

Je kan online betalen met iDEAL of creditcard.

Uitslag en behandeling

In het pakketje krijg je een kaart met code. Deze code en je geboortedatum voer je in op de website. Dit kan 2-3 werkdagen nadat je test is aangekomen op het laboratorium.

Vanaf het moment dat het lab je materiaal ontvangt, duurt het meestal maximaal 2-3 werkdagen voor de uitslag er is.

Wanneer een of meer van je uitslagen positief blijken te zijn, moet je je laten behandelen en je sekspartners van de afgelopen tijd waarschuwen.

Voor behandeling kun je contact op nemen met je eigen huisarts of een afspraak maken bij een van de klinieken van OneDayClinic. Dit kan op https://onedayclinic.nl/ of door te bellen met: 085 070 3483. De benodigde medicatie is op voorraad in de klinieken, dus je kunt anoniem behandeld worden en hoeft niet langs de apotheek. Wanneer je je vaste partner meeneemt naar het spreekuur, kan die zelfs op jouw uitslag mee behandeld worden.

Vind je het heel moeilijk om je partners te confronteren? Dan kun je gebruik maken van https://partnerwaarschuwing.nl/. Wij kunnen je aan een code helpen om in te vullen op partnerwaarschuwing.nl.

Indien je positief bent getest voor HIV, is het handig om even te bellen met ons.

In principe moet je iedereen waarschuwen met wie je de laatste 6 maanden seksueel contact hebt gehad. Als je klachten hebt moet je iedereen waarschuwen met wie je seksueel contact hebt gehad in de 6 weken voor je klachten kreeg.
Vind je het heel moeilijk om je partners te confronteren? Dan kun je gebruik maken van https://partnerwaarschuwing.nl/. Wij kunnen je aan een code helpen om in te vullen op partnerwaarschuwing.nl.

Voor behandeling kun je contact op nemen met je eigen huisarts of een afspraak maken bij een van de klinieken van OneDayClinic. De benodigde medicatie is op voorraad in de klinieken, dus je kunt anoniem behandeld worden en hoeft niet langs de apotheek. Wanneer je je vaste partner meeneemt naar het spreekuur, kan die zelfs op jouw uitslag mee behandeld worden.

Als je de uitslag 4 dagen nadat je je materiaal op de post hebt gedaan nog niet hebt, kun je contact met ons opnemen via info@soa-thuistest.nl Ook als je andere problemen ervaart met de test – bijvoorbeeld bij de afname of verzending of met het inloggen – kun je contact met ons opnemen, dan helpen wij je verder.

Wanneer kan ik welke SOA testen?

SOA Windowfase
Chlamydia 14 dagen indien klachten eerder
Gonorroe 14 dagen indien klachten eerder
Trichomonas 21 dagen

mycoplasma

HIV 1  Vanaf 6 weken herhalen na 12 weken

Hoe werkt het?

gratis-test-advies-icon-shutterstock-kleur

Gratis test advies

Vul onze anonieme soa testwijzer in of neem contact met ons op voor persoonlijk test advies.

bestel-de-test-icon-kleur

Bestel de test

Kies de tests die jij wil doen en voeg ze toe aan je winkelmandje. Klik vervolgens op ‘bestellen’ of afrekenen.

neem-thuis-de-test-af-icon-shutterstock-kleur

Neem thuis de test af

Volg de instructies op in het pakket en neem een zelfswab, urinesample of vingerprik af thuis af.

stuur-test-naar-lab-icon-shutterstock-kleur

Stuur test naar lab

Stop de buis(jes) in de bijgeleverde envelop en doe die gratis op de post.

check-uitslag-icon-shutterstock-kleur

Check uitslag

Kijk na 2-3 dagen in ons online uitslagenportaal met je barcode en opgegeven geboortedatum.

positief-getest-icon-shutterstock

Positief getest?

Waarschuw je partners en laat je behandelen door jouw huisarts of anoniem door de artsen van onze samenwerkingspartner Onedayclinic.