Heb je onbeschermde seks gehad of ben je in contact geweest met bloed? Het is goed voor te stellen dat je je hierom zorgen maakt, ook al is de kans misschien klein dat je met HIV bent besmet. De drempel kan hoog zijn om een afspraak te maken met een (huis)arts om je te laten testen op HIV. Daarom is een zelftest HIV van SOA-thuistest.nl een uitkomst. Als jij je zorgen maakt, kun je met onze zelftest jezelf thuis volledig anoniem testen. Hiermee voorkom je dat je te lang met HIV rondloopt en AIDS ontwikkelt, en daarnaast dat je anderen besmet, wat tegenwoordig onnodig en eeuwig zonde is: HIV is namelijk goed behandelbaar. Goed behandelde mensen die leven met HIV hebben tegenwoordig gelukkig een normale levensverwachting en zijn ook niet meer besmettelijk.

Lees hier alles over HIV op thuisarts.nl en soaaids.nl.

En lees hier meer over SOA’s in het algemeen voorkomen en over HIV voorkomen met PrEP (preventieve medicatie). Wist je dat je ook voor anonieme PrEP bij OneDayClinic terecht kan?

Vergeet niet om eerst even de testwijzer te doen. Dan weet je zeker of een test voor jou verstandig is en of er nog andere SOA-testen aangeraden worden.

Het humaan immunodeficiëntievirus, afgekort HIV, is een virus dat het afweersysteem aantast. Als HIV niet tijdig behandeld wordt, kan het overgaan in het Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS). Met behandeling wordt HIV niet genezen, maar wel zodanig onderdrukt dat je er geen last van hebt en niet besmettelijk bent. Zo voorkom je dat je AIDS krijgt en bescherm je anderen. Als je risico hebt gelopen is een HIV test dus altijd een goed idee.

Hoe kan je HIV oplopen? Het virus kan overgedragen worden als bloed, transplantatieweefsel, sperma, vaginaal vocht of moedermelk van een besmet persoon in contact komen met slijmvliezen of beschadigde huid van een gezond persoon.  Zo dringt het dan je lichaam binnen, waar het zich kan vermenigvuldigen.

Dat wil zeggen dat HIV onder andere via seks overgedragen kan worden; HIV is dus een SOA. HIV overdragen kan zowel via vaginale, orale en anale seks. Bij anale seks is het risico op besmetting hoger, omdat daarbij vaker kleine scheurtjes/wondjes in het slijmvlies ontstaan, zeker als je te weinig glijmiddel gebruikt. Zo dringt het virus makkelijker het lichaam binnen.

Daarnaast kan HIV overgedragen worden via vieze/besmette/gedeelde naalden of als bloed van een besmet persoon in aanraking komt met kapotte huid (dus bij wonden of brandwonden). Voor HIV-positieve vrouwen geldt dat ze als ze niet of onvoldoende behandeld worden, ze tijdens de zwangerschap, bevalling of via de moedermelk hun kind kunnen besmetten.

De kans op een HIV besmetting door seks is gelukkig niet heel hoog, dat komt omdat het met name wordt overgedragen via bloed. HIV kan niet door een condoom heen als deze juist wordt gebruikt. De volgende factoren kunnen de risico’s op een besmetting verhogen:

  • de aanwezigheid van andere SOA’s
  • kleine scheurtjes/wondjes in het slijmvlies (wat vaker voorkomt bij anale seks met onvoldoende glijmiddel)
  • seks tijdens de menstruatie

De kans dat je HIV oploopt is ook groter als je seks hebt met mensen uit groepen die vaker HIV hebben. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • sekswerkers
  • mensen uit risicogebieden (Zuid- en Zuidoost-Azië, Subsahara Afrika, Latijns-Amerika, Oost-Europa, Rusland)
  • mensen met veel wisselende seksuele contacten (>3 per half jaar)

Hoe kun je merken dat je HIV hebt? Wanneer je HIV oploopt, hoef je daar niet altijd wat van te merken. Kort na besmetting kun je last krijgen van het acuut retroviraal syndroom, wat soms verward wordt met de griep. Enkele weken na besmetting hebben mensen vaak koorts, hoofdpijn, keelpijn en huiduitslag. Daarna kan het zijn dat je jaren geen klachten hebt, totdat opvalt dat je vatbaarder bent geworden voor infecties. Herken je bij jezelf klachten die kunnen passen bij HIV? Laat je dan altijd testen. Dit kan heel gemakkelijk, snel en anoniem met een zelftest van soa-thuistest.nl; hiermee heb je al een uitslag na 15 minuten.

Doe hier de symptomencheck om te kijken of jouw symptomen passen bij HIV.

HIV tast langzaam het afweersysteem aan. Als HIV niet op tijd wordt behandeld kan het overgaan in AIDS, waarbij het afweersysteem zodanig is aangetast dat je ernstig ziek kunt worden van een infectie die een gezond persoon niet zou opmerken. Tegenwoordig is dat onnodig en eeuwig zonde: HIV is namelijk goed behandelbaar (maar niet geneeslijk). Twijfel jij of je misschien HIV hebt? Laat je dan testen.

3 maanden na de seks kun je je betrouwbaar testen op HIV met onze thuistest. Onze sneltest is een test op antistoffen van HIV-1 en HIV-2 die je zelf thuis kan aflezen. Vrijwel iedereen die HIV oploopt krijgt binnen 3 maanden antistoffen, wat seropositief heet. Daarom is de test 99,6% betrouwbaar als je hem 3 maanden na je risico (onveilige seks of contact met bloed) doet. Na 15 minuten heb je een antwoord. Is de test negatief? Dan weet je vrijwel 100% zeker dat je geen HIV hebt.

Je kunt via de webshop makkelijk een HIV thuistest laten opsturen. Er wordt een handleiding met duidelijke instructies bijgeleverd. Door middel van een vingerprik neem je een druppel bloed af om in de test te doen. 15 minuten later kun je zelf de uitslag van de sneltest aflezen, zoals bij een corona-sneltest of zwangerschapstest.

Is de uitslag negatief en de test valide (wanneer een controlestreep zichtbaar is)? Dan hoef je niks te doen. Hou hierbij wel rekening met de windowfase van 3 maanden. Het kan verstandig zijn de test nog eens te herhalen.
Wanneer de controlestreep niet reageert, neem dan even contact met ons op.

Is de uitslag positief en de test valide (dus de controlestreep is aanwezig en er is daarnaast nog een streepje te zien)? Dan is het belangrijk dat dit bevestigd wordt door een gecertificeerd laboratorium, zodat je zeker weet dat het geen fout-positief is. Hiervoor kun je (anoniem) een afspraak inplannen bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic of natuurlijk contact opnemen met je eigen huisarts.
Wanneer de controlestreep niet reageert, neem dan even contact met ons op.

HIV is niet te genezen, maar gelukkig is er tegenwoordig goede behandeling mogelijk met medicatie. Deze medicatie moet je dagelijks slikken en zorgt ervoor dat er de aanmaak van nieuw virus geremd wordt. Bij succesvolle behandeling, dat wil zeggen als het virus zodanig laag aanwezig is dat het niet meer aantoonbaar is in het bloed, kun je het virus niet meer overdragen via seks.

De behandeling van HIV gaat altijd via een internist in een van de HIV-behandelcentra van Nederland. De artsen van onze samenwerkingspartner OneDayClinic kunnen je helpen met een doorverwijzing als dat nodig is.