Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en gonorroe zijn de vaakst voorkomende SOA´s door bacteriën, in die volgorde. Mycoplasma kennen de meeste mensen alleen niet, omdat hij pas veel later is ontdekt en als SOA is bestempeld. Omdat hij zo laat is ontdekt, is er nog niet genoeg onderzoek naar gedaan en weten we bijvoorbeeld niet zeker of Mycoplasma altijd behandeld moet worden als hij wordt gevonden. We denken nu dat mensen die geen klachten hebben van Mycoplasma helemaal niet behandeld hoeven te worden, omdat behandelen dan meer nadelen dan voordelen heeft. Bovendien gaat een besmetting meestal ook vanzelf weer weg.

Lees meer over Mycoplasma op thuisarts.nl.

Lees meer

Heb je langdurige klachten aan penis of plasbuis? Dit kan veroorzaakt worden door Mycoplasma of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door de testwijzer in te vullen.

Bij mannen:

 • Afscheiding uit de penis/plasbuis
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn in de balzak
 • Een zwelling of roodheid bij de teelballen

Bij vrouwen:

Bij vrouwen is het nog niet bewezen of Mycoplasma klachten kan veroorzaken. Wel wordt Mycoplasma regelmatig gevonden bij vrouwen met klachten, al kan dit dus ook een toevalsbevinding zijn. Hieronder staan klachten waarbij het verstandig is om een test te doen op SOA’s als je onveilige seks hebt gehad. De oorzaak kan ook o.a. Chlamydia, Gonorroe, Trichomonas, Candida (een schimmelinfectie) of bacteriële vaginose zijn.

 • Meer vaginale afscheiding of afscheiding die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Vaginaal bloedverlies na de seks of tussen menstruaties door
 • Pijn tijdens en/of na het vrijen
 • Pijn in de onderbuik
 • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op Mycoplasma laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Je kunt een Mycoplasma zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Bij SOA-tests moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Wanneer kun je dan testen op Mycoplasma? De windowperiode en incubatietijd van Mycoplasma zijn helaas nog niet wetenschappelijk bewezen. Waarschijnlijk is 3-4 weken afwachten voldoende. Ons advies is dus om de test minimaal 3 weken na het seksueel contact te doen.

Let op, de Nederlandse experts adviseren om alleen een Mycoplasma-test te doen als:

 • je een man bent met een plasbuisontsteking
 • je geen Chlamydia of Gonorroe blijkt te hebben
 • en je klachten al 4 weken aanhouden
 • of als je vaste partner Mycoplasma heeft (al kun je dan ook zonder test worden meebehandeld)

Thuis een Mycoplasma zelftest voor vrouwen uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een vaginale zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in je vagina. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd buisje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een Mycoplasma zelftest voor mannen uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan Mycoplasma worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine en anders minimaal 2 uur niet geplast hebben). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd buisje, waarna je het naar het lab stuurt. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Dan kan jij je laten behandelen. Het is belangrijk dat je dan ook je vaste bedpartner(s) inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor Mycoplasma bestaat de behandeling uit een antibioticakuur van 5 dagen. Omdat het steeds vaker voorkomt dat de bacterie niet wordt gedood door het eerste keus medicijn (door resistentie), is het soms nodig om nog een tweede kuur te krijgen. De arts die jou behandelt zal je hierin adviseren. Een Mycoplasma-behandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.