Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en gonorroe zijn de vaakst voorkomende SOA´s, in die volgorde. Mycoplasma kennen de meeste mensen alleen niet, omdat hij pas veel later is herkend als SOA. Omdat hij veel later is ontdekt, is er nog niet genoeg onderzoek naar gedaan en weten we bijvoorbeeld niet zeker of Mycoplasma altijd behandeld moet worden als hij wordt gevonden. Het kan zo zijn dat mensen die geen klachten hebben van Mycoplasma helemaal niet behandeld hoeven te worden.

Mycoplasma is een bacterie (Mycoplasma genitalium) die ontzettend lijkt op de Chlamydia-bacterie. Net als Chlamydia kan de bacterie intracellulair leven, dus in menselijke cellen. We zien de Mycoplasma-familie terug bij ontstekingen in het hele lichaam, zoals de longen, het hart, wonden, bloedvergiftigingen en natuurlijk de urinewegen.

Mycoplasma genitalium is een SOA, het is dus een bacterie die seksueel wordt overgedragen bij orale, anale en genitale seks.

Omdat er niet standaard op getest wordt, is hij bij velen onbekend. Als je onveilige seks hebt met iemand met een mycoplasma infectie bestaat er een kans dat je de infectie oploopt. Een mycoplasma-infectie kan bij sommigen vervelende klachten geven, maar doet dit lang niet bij iedereen. Als je een mycoplasma-infectie hebt en daarbij geen klachten ervaart, kun je hem wel doorgeven aan anderen via onveilige seks. Deze personen krijgen misschien wel klachten, met soms zelfs onvruchtbaarheid als gevolg. Voor velen is dit een reden om zich te laten testen op en behandelen voor Mycoplasma.

Doe een mycoplasma test als je wilt weten of je besmet bent

Mycoplasma genitalium is een SOA die in Nederland relatief onbekend is. Mycoplasma is nog dusdanig onbekend, dat nog niet helemaal bekend is wat de gevolgen op de lange termijn zijn, wanneer je onbehandeld blijft. Wat in ieder geval wel vaststaat, is dat onbehandelde Mycoplasma zou kunnen leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Ook als je geen klachten hebt, is een Mycoplasma-test wel verstandig om te doen, indien je partner klachten heeft of besmet is met Mycoplasma. Zo voorkom je dat je anderen besmet en je kunt je tijdig laten behandelen als je besmet blijkt.

Op mycoplasma testen bij klachten

Hoewel niet iedereen klachten zal ervaren bij een besmetting met Mycoplasma, kun je toch bepaalde symptomen krijgen. Voor mannen gaat dit vooral om pijn bij het plassen en in de teelballen en afscheiding uit de plasbuis. Vrouwen kunnen te maken krijgen met klachten, zoals een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, pijn in de bekkenstreek, bloedingen, buikpijn, afscheiding uit de vagina en pijn bij de seks. Deze klachten kunnen wijzen op Mycoplasma, maar ook op een andere SOA, zoals Chlamydia, Gonorroe of Trichomonas. Wanneer je onveilige seks hebt gehad, is het daarom altijd aan te raden om op mycoplasma te testen en eventueel ook op andere SOA´s.

Test op mycoplasma met een zelftest van SOA-thuistest.nl

Net zoals je kunt testen op bekendere SOA´s, zoals chlamydia en gonorroe, kun je ook een zelftest oftewel SOA-thuistest op Mycoplasma uitvoeren. Dit kan met de testen van SOA-thuistest.nl. Onze testen zijn gemakkelijk online te bestellen. Onze prijzen zijn direct zichtbaar, zodat je weet waar je aan toe bent. Testen gaat heel gemakkelijk thuis, waarbij vrouwen een zelfswab retour moeten sturen en mannen wat urine. Binnen enkele dagen ontvang je dan de uitslag. Bij een positieve uitslag bestaat de behandeling uit een behandeling met antibiotica.

Lees meer

Heb je klachten aan penis, vagina, anus of keel? Dit kan veroorzaakt worden door Mycoplasma of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door onze testwijzer in te vullen.

Bij vrouwen:

  • Meer vaginale afscheiding of afscheiding die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Vaginaal bloedverlies na de seks of tussen menstruaties door
  • Pijn tijdens en/of na het vrijen
  • Pijn in de onderbuik
  • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Bij mannen:

  • Afscheiding uit de penis/plasbuis
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn in de balzak
  • Een zwelling of roodheid bij de teelballen

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op Mycoplasma laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Je kunt een Mycoplasma zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Bij SOA-tests moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Wanneer kun je dan testen op Mycoplasma? De windowperiode en incubatietijd van Mycoplasma zijn helaas nog niet wetenschappelijk bewezen. Waarschijnlijk is 2-3 weken afwachten voldoende. Ons advies is dus om de test 3 weken na het seksueel contact te doen.

Thuis een Mycoplasma zelftest voor vrouwen uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een vaginale zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in je vagina. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd potje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een Mycoplasma zelftest voor mannen uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan Mycoplasma worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd potje, waarna je het naar het lab stuurt. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor Mycoplasma bestaat de behandeling uit een antibioticakuur van 5 dagen. Omdat het steeds vaker voorkomt dat de bacterie niet wordt gedood door het eerste keus medicijn (door resistentie), wordt het geadviseerd om 6 weken na de behandeling opnieuw te testen op de aanwezigheid van Mycoplasma. Mocht de eerste behandeling dan niet voldoende zijn geweest, dan kan er een reserve antibioticum worden gegeven. Een Mycoplasma-behandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.