Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten.

De meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) in Nederland is chlamydia. Deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). Je kan chlamydia krijgen door onbeschermde seks te hebben met iemand die de bacterie bij zich draagt.
Vrouwen hebben meer kans op een chlamydia-besmetting dan mannen. Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner 45% kans hebt om chlamydia op te lopen. Voor mannen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner 28% kans hebt om chlamydia op te lopen.

Chlamydia is een bacterie waarmee je jarenlang kunt rondlopen als je deze niet behandelt. Veel mensen lopen zonder het te weten met de chlamydia bacterie rond, want lang niet iedereen krijgt klachten. Wel 50-95% van de mensen merkt helemaal niets van een chlamydia besmetting! Het is belangrijk om een chlamydia-infectie tijdig op te sporen, want de gevolgen voor je gezondheid kunnen groot zijn: chlamydia heeft namelijk als de infectie opstijgt soms onvruchtbaarheid of verklevingen van het buikvlies tot gevolg.

Wil jij uitsluiten dat je chlamydia hebt? Doe dan een chlamydia zelftest. Bestel meteen je thuistest online bij soa-thuistest.nl

Heb je chlamydia? Krijg zekerheid met een chlamydia test

Door onveilig te vrijen, kun je diverse soorten SOA´s oplopen. Chlamydia is hier één van. Als je besmet bent met een SOA, dan is de kans zelfs groot dat dit chlamydia is. Wel 1 op de 10 mensen draagt namelijk de Chlamydia trachomatis-bacterie bij zich. Vrouwen hebben meer kans op chlamydia dan mannen. Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner 45% kans hebt om chlamydia op te lopen. Voor mannen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner 28% kans hebt om chlamydia op te lopen. Chlamydia is een bacterie waarmee je jarenlang kunt rondlopen als je deze niet behandelt. Veel mensen lopen onwetend met de chlamydia bacterie rond, want lang niet iedereen krijgt klachten. Wil jij uitsluiten dat je chlamydia hebt? Doe dan een chlamydia-test.

Een chlamydia SOA test bij klachten en als je geen klachten hebt

Wanneer je onveilige seks hebt gehad, dan is het altijd verstandig om een chlamydia SOA-test af te nemen. Als je klachten krijgt, dan is een kenmerk een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen en afscheiding of bloedverlies uit de penis of vagina. De bacterie kan ook opstijgen, waardoor er bij mannen ontstekingen ontstaan aan de prostaat en bijballen en bij vrouwen ontstekingen in de onderbuik, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Bij deze klachten is zo snel mogelijk een chlamydia SOA-test aan te bevelen. Maar veel mensen krijgen geen klachten. Ook dan is een test afnemen verstandig, want je kunt wel besmet zijn, anderen besmetten en complicaties krijgen.

Bestel een SOA test chlamydia online bij SOA-thuistest.nl

Testen kan soms een gedoe zijn, helemaal als je hiervoor naar de GGD of huisarts gaat. Met name het feit dat je niet anoniem bent, is voor veel mensen een drempel. SOA-thuistest.nl verlaagt juist de drempel om je te testen op chlamydia. Je kunt onze SOA-test chlamydia online bestellen en zelf thuis uitvoeren. Dit kan geheel anoniem. Dit geldt ook voor het opvragen van de uitslag en wij bieden de mogelijkheid om je anoniem te laten behandelen, mocht je positief testen. Licht bij een positieve test wel je bedpartners in, zodat zij zich ook kunnen laten testen.

Lees meer
Lees meer

Heb je klachten aan penis, vagina, anus of keel? Dit kan veroorzaakt worden door chlamydia of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen kom je achter door onze testwijzer in te vullen.

De volgende klachten komen voor bij genitale chlamydia-infecties:

Klachten bij vrouwen:

 • Meer vaginale afscheiding of afscheiding die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Vaginaal bloedverlies na de seks of tussen menstruaties door
 • Pijn tijdens en/of na het vrijen
 • Pijn in de onderbuik
 • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Klachten bij mannen:

 • Afscheiding uit de penis/plasbuis
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn in de balzak
 • Een zwelling of roodheid bij de teelballen

Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet zijn met chlamydia zonder dat ze daar klachten van hebben. Je bent dan echter wel besmettelijk en je kan de infectie dus ook aan andere mensen doorgeven.

Zo’n 50% van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia-infectie en 70-95% van de vrouwen merkt er helemaal niets van. Chlamydia is een lokale infectie. Dat betekent dat je besmet kan worden op de slijmvliezen van alle plekken van je lijf waar je seksueel contact hebt gehad. Als je dus onbeschermd orale seks hebt gegeven (pijpen en beffen), kan je chlamydia hebben in je keel. Meestal merk je daar niets van, maar je kan er milde keelpijn van krijgen. Ook kan je een anale/rectale chlamydia oplopen. Meestal loop je die op door anale seks. Dit kan ook bij het anaal ontvangen van vingers en/of speeltjes. Vergeet dus niet je anus te testen nadat je anale seks hebt gehad, met een anale zelfswab. Anale chlamydia heeft namelijk een andere behandeling nodig!  Met de standaard chlamydiabehandeling kom je er niet vanaf.

Ben je man? Dan hoef je alleen je anus mee te testen als je anale seks hebt ontvangen.

Ben je vrouw en heb je geen anale seks gehad? Test dan toch je anus mee op chlamydia! Je kan ook anaal besmet raken, zeker als je al langer met vaginale chlamydia rondloopt.

Meestal geeft anale chlamydia milde klachten. Maar als de boosdoener de LGV-variant  (Lymfogranuloma venereum) van chlamydia is, kunnen er ernstige darmklachten ontstaan, abcessen in de lies, koorts en gewichtsverlies.

Klachten waarbij je aan anale chlamydia moet denken zijn bijvoorbeeld:

 • Buikpijn / darmkrampen
 • Jeuk bij de anus
 • Afscheiding bij de ontlasting, dit kan ook bloederig of slijmerig zijn
 • Diarree

Je kunt een chlamydia zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Hierbij moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Bij chlamydia heb je soms al klachten als de test de chlamydia nog niet kan aantonen. Wanneer kun je dan testen op chlamydia? Dit kan betrouwbaar 14 dagen na het seksueel contact. Heb je klachten? Dan is het mogelijk dat de test eerder al chlamydia vindt. Is de test toch negatief? Dan kun je hem het beste na het afwachten van de 14 dagen opnieuw doen.

Een chlamydia thuistest bij vrouwen

Thuis een chlamydia zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina, anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd potje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Een chlamydia thuistest bij mannen.

Thuis een chlamydia zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan chlamydia worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd potje, waarna je het naar het lab stuurt. Wil je de keel of anus testen? Dan neem je een zelfswab af. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab of urinetest hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis.  In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op chlamydia en gonorroe laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Bijna 6% van de mensen die op een SOA-poli komen is tegelijkertijd besmet met zowel chlamydia als gonorroe. Dit wordt een dubbelinfectie genoemd. Daarom is het verstandig om op zowel chlamydia als gonorroe te testen. Bij ons wordt er bij een chlamydia/gonorroe test altijd getest op beide SOA’s.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor genitale chlamydia en chlamydia in de keel krijg je antibiotica voor 1 dag en voor anale chlamydia zal een antibioticakuur zeven dagen in beslag nemen. Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen. Dit kan pas na 6 weken na de behandeling. Als je dit eerder doet, kan het zo zijn dat je DNA van dode bacteriën detecteert en de test toch positief uitvalt, terwijl je geen levende chlamydia meer hebt. Een chlamydiabehandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.