Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten, vooral Chlamydia niet, terwijl het de meest voorkomende bacteriële SOA in Nederland is.

Wil je alles weten over Chlamydia? Lees meer op soaaids.nl en thuisarts.nl.

Lees bovendien hier alle tips over hoe je kan voorkomen dat je een SOA zoals Chlamydia krijgt.

Lees meer

Heb je klachten aan penis, vagina, anus of keel? Dit kan veroorzaakt worden door chlamydia of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen kom je achter door de testwijzer in te vullen.

De volgende klachten komen voor bij genitale chlamydia-infecties:

Klachten bij vrouwen:

 • Meer vaginale afscheiding of afscheiding die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
 • Jeuk, pijn of een irritatiegevoel in de vagina
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Vaginaal bloedverlies na de seks of tussen menstruaties door
 • Pijn tijdens en/of na het vrijen
 • Pijn in de onderbuik
 • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Klachten bij mannen:

 • Afscheiding uit de penis/plasbuis
 • Irritatiegevoel in de plasbuis
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn in de balzak
 • Een zwelling of roodheid bij de teelballen

Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet zijn met chlamydia zonder dat ze daar klachten van hebben. Je bent dan echter wel besmettelijk en je kan de infectie dus ook aan andere mensen doorgeven.

Ongeveer de helft van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia-infectie en het merendeel van de vrouwen merkt er helemaal niets van. Chlamydia is een lokale infectie. Dat betekent dat je besmet kan worden op de slijmvliezen van alle plekken van je lijf waar je seksueel contact hebt gehad. Als je dus onbeschermd orale seks hebt gegeven (vooral pijpen), kan je chlamydia hebben in je keel, maar dit is wel een stuk zeldzamer dan chlamydia op andere plekken. Meestal merk je er niets van als de bacterie in je keel zit, maar je kan er milde keelpijn van krijgen. Ook kan je een anale/rectale chlamydia oplopen. Meestal loop je die op door anale seks. Dit kan ook bij het in je anus krijgen van vingers en/of speeltjes. Vergeet dus niet je anus te testen nadat je anale seks hebt gehad, met een anale zelfswab. Anale chlamydia heeft namelijk een andere behandeling nodig!  Met de standaard chlamydiabehandeling kom je er niet vanaf.

Ben je man? Dan hoef je alleen je anus mee te testen als je seks in jouw anus hebt gehad of seks met mannen hebt.

Ben je vrouw en heb je geen anale seks gehad? Je kan ook anaal besmet raken, zeker als je al langer met vaginale chlamydia rondloopt – dit gebeurt bij 3 op de 4 vrouwen. Je hoeft dan niet per sé de anus te testen. Vrouwen krijgen tegenwoordig allemaal de behandeling voor anale chlamydia als het vaginaal wordt gevonden, en daarmee gaat het weg uit het hele lichaam. Het is wel te overwegen om je anus te testen als je graag een kortere behandeling wil met minder tabletten.

Meestal geeft anale chlamydia milde klachten. Maar als de boosdoener de LGV-variant (Lymfogranuloma venereum) van chlamydia is, kunnen er ernstige darmklachten ontstaan, abcessen in de lies, koorts en gewichtsverlies. Dit zien we alleen bij mannen die seks hebben met mannen. Bij ons wordt automatisch doorgetest op LGV als er anale chlamydia bij een man wordt gevonden.

Klachten waarbij je aan anale chlamydia kan denken zijn bijvoorbeeld:

 • Buikpijn / darmkrampen / een opgeblazen gevoel
 • Jeuk bij de anus
 • Afscheiding bij de ontlasting, dit kan ook bloederig of slijmerig zijn
 • Diarree of juist obstipatie

Je kunt een chlamydia zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Hierbij moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Bij chlamydia heb je soms al klachten als de test de chlamydia nog niet kan aantonen. Wanneer kun je dan testen op chlamydia? Dit kan betrouwbaar 14 dagen na het seksueel contact. Heb je klachten? Dan is het mogelijk dat de test eerder al chlamydia vindt. Is de test toch negatief? Dan kun je hem het beste na het afwachten van de 14 dagen opnieuw doen.

Een chlamydia thuistest bij vrouwen

Thuis een chlamydia zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina, anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd buisje en vervolgens stuur je het naar het lab. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Een chlamydia thuistest bij mannen.

Thuis een chlamydia zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan chlamydia worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd buisje, waarna je het naar het lab stuurt. Wil je de keel of anus testen? Dan neem je een zelfswab af. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab of urinetest hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis.  In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op chlamydia en gonorroe laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Bij ons wordt er bij een chlamydia/gonorroe test altijd getest op beide SOA’s, want zo werkt het bij ons lab. Als je test op chlamydia krijg je bij ons dus vanzelf ook duidelijkheid over gonorroe erbij. Het kan ook zijn dat meerdere lichaamslocaties testen of andere SOA-testen voor jou verstandig zijn vanwege de risico’s die je hebt gelopen. Daar kom je achter door de testwijzer te doen of ons even om advies te vragen.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor genitale chlamydia en chlamydia in de keel krijg je antibiotica voor 1 dag en voor anale chlamydia en chlamydia bij een vrouw zal een antibioticakuur zeven dagen in beslag nemen. Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen, maar dit hoeft niet als de eerste keus behandeling is gebruikt. Wil je toch een hertest doen? Dit kan pas na 6 weken na de behandeling. Als je dit eerder doet, kan het zo zijn dat je DNA van dode bacteriën detecteert en de test toch positief uitvalt, terwijl je geen levende chlamydia meer hebt. Een chlamydiabehandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic. Denk je dat je liever naar je huisarts gaat, dan raden we je wel aan om je echte naam en geboortedatum te gebruiken bij de test.