Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en gonorroe zijn de vaakst voorkomende SOA´s en van deze drie is gonorroe het meest besmettelijk.

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). Je kan gonorroe krijgen door onbeschermde seks te hebben met iemand die de bacterie bij zich draagt. Het is een zeer besmettelijke bacterie die zich op cruciale plekken kan nestelen waar je tijdens de seks veel mee in aanraking komt, zoals vagina, penis en anus, maar ook de keel. Gonorroe kan ook overgedragen worden door vingers en seksspeeltjes. Omdat gonorroe zo besmettelijk is, is een gonorroe zelftest geen overbodige luxe als je onveilig hebt gevreeën.

Ook als je geen klachten hebt, kan je gonorroe hebben. Zo’n 10% van de mannen en 40-60% van de vrouwen ondervindt helemaal geen klachten als het genitaal zit. Wanneer de gonorroe anaal of in de keel zit merkt wel 85% van de mensen daar helemaal niets van. Je bent dan echter wel besmettelijk, dus het is belangrijk dat je je laat testen wanneer je mogelijk gonorroe hebt opgelopen. Zo voorkom je blijvende gevolgen als onvruchtbaarheid bij jou en je bedpartners. Met een thuistest van soa-thuistest.nl kan dat gemakkelijk, snel, betrouwbaar en volledig anoniem.

Doe een gonorroe test als je zekerheid wilt hebben

Gonorroe is een erg besmettelijke SOA die kan worden overgedragen door het hebben van onveilige seks. De bacterie die gonorroe veroorzaakt kan bij zowel mannen als vrouwen diverse klachten veroorzaken aan de vagina, penis, anus en keel. Hier gaat de bacterie in de slijmvliezen zitten en bij contact hiermee kan het overgedragen worden. Ook op ´onschuldige´ wijze kan gonorroe overgedragen worden, zoals via seksspeeltjes of de vingers. Dit geeft de besmettelijkheid van deze SOA al aan. Het is daarom verstandig, of je nu wel of geen klachten hebt, om na onveilige seks een gonorroe test te doen.

Op gonorroe testen is belangrijk

Waarom is op gonorroe testen zo belangrijk? Wanneer je hiermee blijft doorlopen zonder het te behandelen, dan kunnen de gevolgen nog groter zijn dan de eventuele klachten die je er nu van ervaart. In het ergste geval krijg je last van ontstekingen, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Wanneer je besmet bent met gonorroe, dan zullen mannen hier eerder de symptomen van ondervinden. Vrouwen zullen minder last hebben van symptomen, maar ook zij zijn alsnog besmet en kunnen ook anderen besmetten. Daarom is altijd het advies om nadat je onveilige seks hebt gehad op gonorroe te testen. Om een betrouwbare uitslag te krijgen, kan dit als je geen klachten hebt na 14 dagen. Bij klachten kan de test al eerder plaatsvinden, maar moet na 14 dagen herhaald worden als er niks gevonden wordt.

Een test gonorroe bestellen bij SOA-thuistest.nl

Natuurlijk is testen niet leuk en al helemaal niet als je hiervoor ook nog eens naar de huisarts moet. Je wilt helemaal niet dat je omgeving weet dat jij misschien gonorroe hebt of dat je je hiervoor wilt laten testen. Bestel dan de test gonorroe bij SOA-thuistest.nl. Wij kunnen namelijk wel je anonimiteit garanderen. Na de bestelling sturen wij de test naar je op in een blanco envelop. Je hoeft je eigen naam niet eens op te geven en ook de uitslag opvragen kan geheel anoniem. Wel moet je bij een eventuele positieve test je bedpartners op de hoogte stellen.

Lees meer

Heb je klachten van je penis, vagina, anus of keel? Dit kan veroorzaakt worden door gonorroe of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door onze testwijzer in te vullen.

Klachten bij vrouwen:

  • Meer vaginale afscheiding of die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
  • Pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn tijdens of na seks
  • Bloedverlies na seks of tussen menstruaties door
  • Pijn in de onderbuik
  • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Klachten bij mannen:

  • Pussige afscheiding uit de penis die vaak geel/groen van kleur is (dit wordt een druiper genoemd)
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Pijn in de balzak

Heb je geen klachten? Denk dan niet dat je geen gonorroe kan hebben. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet zijn met gonorroe zonder dat ze daar last van hebben. Je bent dan wel besmettelijk en je kan de infectie dus ook aan andere mensen doorgeven.

Gonorroe is een lokale infectie. Dat betekent dat er een infectie op kan treden op de plekken waar je seksueel contact hebt gehad. Als je dus onbeschermd orale seks hebt gegeven (pijpen en beffen), kan er sprake zijn van een infectie met gonorroe in je keel. Ook kan er een infectie met gonorroe optreden bij de anus. We weten dat bij vrouwen anale gonorroe ook voorkomt als ze geen anale seks hebben gehad. Bij mannen kan een rectale gonorroe voorkomen na anale seks. Dit kan ook bij anale seks met vingers en/of speeltjes.

Dat je op één plek, zoals de keel, besmet bent betekent niet automatisch dat je ook op andere plekken, zoals de vagina of penis, besmet bent. Hierdoor is er een risico om een infectie te missen als je deze plekken niet mee test. Daarom is het advies om de keel te testen na orale seks, en de anus te testen na anale seks. Voor vrouwen is het ook verstandig om de anus mee testen, ook als je geen anale seks hebt gehad.

Je kunt een gonorroe zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Hierbij moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Bij gonorroe heb je soms al klachten als de test de gonorroe nog niet kan aantonen. Wanneer kun je dan testen op gonorroe? Dit kan betrouwbaar 14 dagen na het seksueel contact. Heb je klachten? Dan is het mogelijk dat de test eerder al gonorroe vindt. Is de test toch negatief? Dan kun je hem het beste na het afwachten van de 14 dagen opnieuw doen.

Thuis een gonorroe zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina, anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd potje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een gonorroe zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan gonorroe worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd potje, waarna je het naar het lab stuurt. Wil je de keel of anus testen? Dan neem je een zelfswab af. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab of urinetest hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op chlamydia en gonorroe laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Bijna 6% van de mensen die op een SOA-poli komen is tegelijkertijd besmet met zowel chlamydia als gonorroe. Dit wordt een dubbelinfectie genoemd. Daarom is het verstandig om op zowel chlamydia als gonorroe te testen. Bij ons wordt er bij een chlamydia/gonorroe test altijd getest op beide SOA’s.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor gonorroe bestaat de behandeling vrijwel altijd uit een eenmalige injectie met een antibioticum en verdovingsvloeistof: een prik in de bil. Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen. Dit kan pas na 6 weken na de behandeling. Als je dit eerder doet, kan het zo zijn dat je DNA van dode bacteriën detecteert en de test toch positief uitvalt, terwijl je geen levende gonorroe meer hebt. Een gonorroebehandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.