Heb je onveilige seks gehad? Dan is het altijd verstandig om een SOA-test te doen. Je kan door onveilig te vrijen verschillende soorten SOA’s oplopen, soms zelfs meerdere tegelijk. Deze geven lang niet altijd klachten. Chlamydia, Mycoplasma en Gonorroe zijn de vaakst voorkomende bacteriële SOA´s en van deze drie is gonorroe het meest besmettelijk.

Wil je alles weten over Gonorroe? Lees meer op soaaids.nl en thuisarts.nl.

Lees hier ook alle tips over hoe je kan voorkomen dat je een SOA zoals Gonorroe krijgt.

Lees meer

Heb je klachten van je penis, vagina, anus of keel? Dit kan veroorzaakt worden door gonorroe of een andere SOA. Op welke SOA’s je moet testen, kom je achter door de testwijzer van Soa Aids Nederland in te vullen.

Klachten bij vrouwen:

  • Meer vaginale afscheiding of die anders is dan normaal (veranderd in kleur/geur)
  • Pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn, jeuk of branderigheid in de vagina
  • Pijn tijdens of na seks
  • Bloedverlies na seks of tussen menstruaties door
  • Pijn in de onderbuik
  • Onderbuiksontsteking (pelvic inflammatory disease, PID)

Klachten bij mannen:

  • Pussige afscheiding uit de penis die vaak geel/groen van kleur is (dit wordt een druiper genoemd)
  • Een vervelend gevoel in de plasbuis
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Pijn in de balzak

Heb je geen klachten? Denk dan niet dat je geen gonorroe kan hebben. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet zijn met gonorroe zonder dat ze daar last van hebben. Je bent dan wel besmettelijk en je kan de infectie dus ook aan andere mensen doorgeven.

Gonorroe is een lokale infectie. Dat betekent dat er een infectie op kan treden op de plekken waar je seksueel contact hebt gehad. Als je dus onbeschermd orale seks hebt gegeven (pijpen en beffen), kan er sprake zijn van een infectie met gonorroe in je keel. Ook kan er een infectie met gonorroe optreden bij de anus. We weten dat bij vrouwen anale gonorroe ook voorkomt als ze geen anale seks hebben gehad. Bij mannen kan een alleen rectale gonorroe voorkomen na seks in hun anus. Dit kan ook bij anale seks met vingers en/of speeltjes.

Dat je op één plek, zoals de keel, besmet bent betekent niet automatisch dat je ook op andere plekken, zoals de vagina of penis, besmet bent. Hierdoor is er een risico om een infectie te missen als je deze plekken niet mee test. Daarom is vaak het advies om de keel te testen na orale seks, en de anus te testen na anale seks.

Je kunt een gonorroe zelftest gewoon thuis doen wanneer jij dat wil. Hierbij moet je wel opletten dat de zogenaamde ‘windowfase’ voorbij is. Dit is de tijd die het duurt vanaf het moment dat je besmet bent tot het moment dat de test ook echt een infectie kan aantonen. De windowfase is dus iets anders dan de incubatietijd. De incubatietijd is hoe lang het duurt na besmetting tot je klachten hebt. Bij gonorroe heb je soms al klachten als de test de gonorroe nog niet kan aantonen. Wanneer kun je dan testen op gonorroe? Dit kan betrouwbaar 14 dagen na het seksueel contact. Heb je klachten? Dan is het mogelijk dat de test eerder al gonorroe vindt. Is de test toch negatief? Dan kun je hem het beste na het afwachten van de 14 dagen opnieuw doen.

Thuis een gonorroe zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij vrouwen is een zelfswab nodig. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je vagina, anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. Het wattenstaafje stop je in een speciaal hiervoor bestemd potje en vervolgens wordt het naar het lab gestuurd. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Thuis een gonorroe zelftest uitvoeren is gemakkelijk, snel en anoniem. Bij mannen kan gonorroe worden getest in de urine. Hiervoor moet er wat urine worden opgevangen nadat je minimaal 2 uur niet hebt geplast (het liefst ochtendurine). Dit doe je vervolgens zelf in een speciaal hiervoor bestemd potje, waarna je het naar het lab stuurt. Wil je de keel of anus testen? Dan neem je een zelfswab af. Hierbij breng je zelf een wattenstaafje in in je anus en/of keel. Met het wattenstaafje neem je wat materiaal af door langs je slijmvlies te strijken. Dit is pijnloos, duurt enkele seconden en kun je eenvoudig zelf doen. De swab of urinetest hoeft dus niet te worden gedaan door een arts/verpleegkundige en kan helemaal anoniem thuis. In het lab volgt er een analyse en na 1-3 dagen heb jij de uitslag.

Zowel voor mannen als voor vrouwen is het niet nodig dat het te testen materiaal (de urine of de vaginale swab) wordt afgenomen door een arts/verpleegkundige. Dit kan je gewoon zelf doen. Het voordeel van een thuistest is dat je hiervoor ook nog eens niet de deur uit hoeft. Hierdoor kan je je makkelijk, snel en anoniem op chlamydia en gonorroe laten testen. Je krijgt een unieke code voor jouw test waarmee je in ons beveiligde webportaal de resultaten kan bekijken.

Bij ons wordt er bij een chlamydia/gonorroe test altijd getest op beide SOA’s, omdat ons lab deze altijd gecombineerd test. Test je op gonorroe bij ons, dan krijg je ook meteen duidelijkheid over chlamydia erbij. Soms is het wel verstandig om je nog op meer SOA’s te laten testen of om extra lichaamslocaties toe te voegen. Doe de betrouwbare testwijzer van Soa Aids Nederland om testadvies te krijgen of neem hiervoor contact met ons op.

Als je een positieve uitslag krijgt, betekent dit dat er een SOA is gevonden. Het is dan belangrijk dat jij je laat behandelen en je bedpartners inlicht, zodat ook zij behandeld kunnen worden. Voor gonorroe bestaat de behandeling vrijwel altijd uit een eenmalige injectie met een antibioticum en verdovingsvloeistof: een prik in de bil. Om te kijken of de behandeling heeft aangeslagen kun je de test herhalen, maar dat is niet nodig als je de eerste keus behandeling hebt gekregen. Hertesten heeft pas zin vanaf 6 weken na de behandeling. Als je dit eerder doet, kan het zo zijn dat je DNA van dode bacteriën detecteert en de test toch positief uitvalt, terwijl je geen levende gonorroe meer hebt. Een gonorroebehandeling met antibiotica kun je krijgen via de huisarts, maar als je liever anoniem blijft, dan kan dit ook bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic.