Heb je onbeschermde seks gehad of ben je in contact geweest met bloed? Het is goed voor te stellen dat je je hierom zorgen maakt, ook al is de kans misschien klein dat je met HIV bent besmet. De drempel kan hoog zijn om een afspraak te maken met een (huis)arts om je te laten testen op HIV. Daarom is een zelftest HIV van SOA-thuistest.nl een uitkomst. Als jij je zorgen maakt, kun je met onze zelftest jezelf thuis volledig anoniem testen. Hiermee voorkom je dat je te lang met HIV rondloopt en AIDS ontwikkelt, en daarnaast dat je anderen besmet, wat tegenwoordig onnodig en eeuwig zonde is: HIV is namelijk goed behandelbaar.

Het humaan immunodeficiëntievirus, afgekort HIV, is een virus dat het afweersysteem aantast. Als HIV niet tijdig behandeld wordt, kan het overgaan in het Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS). Met behandeling wordt HIV niet genezen, maar wel zodanig onderdrukt dat je er geen last van hebt en niet besmettelijk bent. Zo voorkom je dat je AIDS krijgt en bescherm je anderen. Als je risico hebt gelopen is een HIV test dus altijd een goed idee.

Hoe kan je HIV oplopen? Het virus kan overgedragen worden als bloed, transplantatieweefsel, sperma, vaginaal vocht of moedermelk van een besmet persoon in contact komen met slijmvliezen of beschadigde huid van een gezond persoon.  Zo dringt het dan je lichaam binnen, waar het zich kan vermenigvuldigen.

Dat wil zeggen dat HIV onder andere via seks overgedragen kan worden; HIV is dus een SOA. HIV overdragen kan zowel via vaginale, orale en anale seks. Bij anale seks is het risico op besmetting hoger, omdat daarbij vaker kleine scheurtjes/wondjes in het slijmvlies ontstaan, zeker als je te weinig glijmiddel gebruikt. Zo dringt het virus makkelijker het lichaam binnen.

Daarnaast kan HIV overgedragen worden via vieze/besmette/gedeelde naalden of als bloed van een besmet persoon in aanraking komt met kapotte huid (dus bij wonden of brandwonden). Voor HIV-positieve vrouwen geldt dat ze als ze niet of onvoldoende behandeld worden, ze tijdens de zwangerschap, bevalling of via de moedermelk hun kind kunnen besmetten.

Risico voor een man per keer onveilige seks met een HIV-positieve vrouw = 0.014%.

Risico voor een vrouw per keer onveilige vaginale seks met een HIV-positieve man = 0.2%.

Risico voor een man per keer geven van onveilige anale seks aan een HIV-positieve man = 0.06 – 0.62%.

Risico voor een man per keer ontvangen van onveilige anale seks van een HIV-positieve man = 0.1 – 3%.

De volgende factoren kunnen de risico’s op besmetting verhogen tot wel 10-30% per keer onveilige seks:

  • De aanwezigheid van andere soa’s.
  • Kleine scheurtjes/wondjes in het slijmvlies.
  • Seks tijdens de menstruatie.

Hoe kun je merken dat je HIV hebt? Wanneer je HIV oploopt, hoef je daar niet altijd wat van te merken. Kort na besmetting kun je last krijgen van het acuut retroviraal syndroom, wat soms verward wordt met de griep. Daarna kan het zijn dat je jaren geen klachten hebt, totdat opvalt dat je vatbaarder bent geworden voor infecties. Herken je bij jezelf klachten die kunnen passen bij HIV? Laat je dan altijd testen. Dit kan heel gemakkelijk, snel en anoniem met een zelftest van soa-thuistest.nl; hiermee heb je al een uitslag na 15 minuten.

Lees hier meer over de symptomen per fase van de ziekte:

Acuut retroviraal syndroom

Ongeveer 50-70% van de mensen die met HIV besmet raken ontwikkelt het acuut retroviraal syndroom. Wanneer je het krijgt, merk je dat meestal binnen 2-4 weken na besmetting. Klachten die passen bij het acuut retroviraal syndroom kunnen lijken op een zware griep: niet lekker voelen, koorts, moeheid, hoofdpijn, keelpijn, niet goed tegen licht kunnen, pijn achter de ogen, diarree, huiduitslag over je hele romp, opgezette lymfeklieren of een prikkelend/doof gevoel van de tenen of vingers.

Deze klachten zijn niet erg specifiek en worden vaak niet herkend als een HIV infectie. Ze verdwijnen vanzelf weer.

Latente infectie

Na de acute fase begint de latente infectie. Je kan dan lange tijd rondlopen zonder klachten. Wie klachten heeft, heeft vaak aspecifieke, onbegrepen klachten.  Hierbij moet je denken aan gewichtsverlies, moeheid, opgezette lymfeklieren, diarree, koorts, prikkelend/doof gevoel van de tenen of vingers, maar ook infecties zoals een candida(schimmel)infectie in de mond, gordelroos, eczeem of andere infecties.

AIDS

Als HIV niet behandeld wordt kan het overgaan in AIDS. Dit kan al binnen een jaar na besmetting, maar kan ook tot 15 jaar duren. Gemiddeld duurt het 8-10 jaar voordat HIV overgaat in AIDS. Bij AIDS is het afweersysteem zodanig aangetast dat je vatbaarder bent voor ernstige infecties, neurologische aandoeningen en kwaadaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn: candida, tuberculose, longontstekingen, herpes, toxoplasmose, perifere neuropathie (beschadiging van de kleine zenuwen in de voeten en handen) en tumoren.

HIV tast langzaam het afweersysteem aan. Als HIV niet op tijd wordt behandeld kan het overgaan in AIDS, waarbij het afweersysteem zodanig is aangetast dat je ernstig ziek kunt worden van een infectie die een gezond persoon niet zou opmerken. Tegenwoordig is dat onnodig en eeuwig zonde: HIV is namelijk goed behandelbaar (maar niet geneeslijk). Twijfel jij of je misschien HIV hebt? Laat je dan testen.

6 weken na de seks kun je je al betrouwbaar testen op HIV met onze thuistest. Onze sneltest is een 4e generatie HIV-combotest die test op p24-antigeen en HIV-antistoffen. Na 15 minuten heb je een antwoord. Omdat in heel zeldzame gevallen pas na 3 maanden antistoffen in het bloed te detecteren zijn, is altijd het advies om de test nog eens te doen 3 maanden nadat je mogelijk besmet bent. Dan weet je 100% zeker dat je geen HIV hebt.

Je kunt via de webshop makkelijk een HIV thuistest laten opsturen. Er wordt een handleiding met duidelijke instructies bijgeleverd. Door middel van een vingerprik neem je een druppel bloed af om in de test te doen. 15 minuten later kun je zelf de uitslag van de sneltest aflezen, zoals bij een zwangerschapstest.

Is de uitslag negatief en de test valide (wanneer een controlestreep zichtbaar is)? Dan hoef je niks te doen. Hou hierbij wel rekening met de windowfase van 3 maanden. Het kan verstandig zijn de test nog eens te herhalen.
Wanneer de controlestreep niet reageert, neem dan even contact met ons op.

Is de uitslag positief en de test valide (dus de controlestreep is aanwezig en er is daarnaast nog een streepje te zien)? Dan is het belangrijk dat dit bevestigd wordt door een gecertificeerd laboratorium, zodat je zeker weet dat het geen fout-positief is. Hiervoor kun je (anoniem) een afspraak inplannen bij onze samenwerkingspartner OneDayClinic of natuurlijk contact opnemen met je eigen huisarts.
Wanneer de controlestreep niet reageert, neem dan even contact met ons op.

HIV is niet te genezen, maar gelukkig is er tegenwoordig goede behandeling mogelijk met medicatie. Deze medicatie moet je dagelijks slikken en zorgt ervoor dat er de aanmaak van nieuw virus geremd wordt. Bij succesvolle behandeling, dat wil zeggen als het virus zodanig laag aanwezig is dat het niet meer aantoonbaar is in het bloed, kun je het virus niet meer overdragen via seks.

De behandeling van HIV gaat altijd via een internist in een van de HIV-behandelcentra van Nederland. De artsen van onze samenwerkingspartner OneDayClinic kunnen je helpen met een doorverwijzing als dat nodig is.